3 opvoedtips voor meer gezelligheid

3 opvoedtips voor meer gezelligheid

Op deze blog over gezelligheid werken we aan een ‘happy free me’.
En zoals op ander pagina’s deze term al terug te vinden is, zo ook op deze.
Een ‘happy free me’ binnen de opvoeding.
Met deze drie tips kom je vast een stapje dichter bij een heerlijk gezellig gezin.

Leef en laat leven en voel je daarbij ‘happy’, omarm met duizend armen maar laat je kinders ook ‘free’ en koester authenticiteit zodat je kind kan blijven zeggen ik voel me helemaal ‘me’.

1. Leef en laat leven. (happy)
Een happy ouder is het halve werk voor een gezellige opvoeding. Vergeet dus als ouder, ondanks dat er verantwoordelijkheden zijn, niet om zelf ook leuke dingen te doen. Blijf bijvoorbeeld die sport beoefenen waar je altijd zo blij van word. Zoek die fijne vrienden op om gezellig mee samen te zijn. En plan zo af en toe eens een gezellig uitstapje voor jou en je partner. Mogelijk vinden de oma’s en opa’s het prima om voor even op jullie kleintjes te letten. En jullie laden jezelf weer op met een gezellig moment samen. Momenten welke naast het opvoeden ook heel leuk zijn. Kies wel voor datgeen wat bij jou of jullie past, zodat je echt trots en tevreden kan zeggen, ik leef!

Een mooi antwoord op de vraag: ‘Wat betekent leef en laat leven eigenlijk?’
heb ik gevonden op www.startpagina.nl/v/vraag/9943

Vrijheid nemen en geven
doen wat je zelf wil, zonder het gevoel beoordeeld te worden;
en dus ook:
anderen laten doen wat ze willen, hen niet beoordelen.

Wanneer je deze regel voorleeft aan je kinderen, zonder je verantwoordelijkheden ermee te ontlopen, zul je zien dat de gezelligheid vanzelf zal groeien in huis.

2. Om arm met duizend armen. (free)
Een arm om je heen geeft vertrouwen, kracht en liefde. Zodra je zwanger bent draag je jullie kleine wonder letterlijk met je mee. Met minimale ruimte zijn jullie altijd dichtbij elkaar. Wanneer je kind geboren wordt zal deze ruimte vergroten. Jullie kleine baby bevindt zich dan nog vaak, veilig, in jullie armen. Een gezonde ontwikkeling is om je steeds groter wordende kind stap voor stap los te laten. Zijn eerste stapjes zet hij toch echt alleen, al ben jij altijd in de buurt om hem te vangen zodra het mis gaat. Deze stappen kunnen symbool staan voor alle volgende die hij zal maken.

 • Je kind gaat naar school maar jij bent er zodra het even moeilijk voor hem is.
 • Je zoon leert fietsen en zwemmen en jij ondersteund hem hierbij.
 • Je dochter gaat bij een sport en jij bent er om hem aan te moedigen.
 • Ze krijgt vrienden of vriendinnen om van te houden en soms te haten, jij zal hem trootsten.
 • Hij krijgt huiswerk en weet nog niet hoe, jij ondersteund.
 • Zij gaat verhuizen en jij biedt hem jouw helpende hand.
 • Jouw kind is blij, jij geeft een knuffel
 • Je dochter is bang, je geeft hem een hand
 • Zoonlief is verdrietig, je houd hem vast
 • Hij is boos, je geeft hem de ruimte. Terwijl je ten alle tijden klaar staat met al je duizend armen.

Laat deze duizend armen niet zakken als ouder. Zorg voor een vertrouwd, warm en liefdevol thuis. Een groter cadeau kan je als ouder niet geven. En wie weet, als jullie oud en tevreden zijn, komt je kind nog eens thuis en zegt: “Kom geef me je arm, om samen een gezellig stuk te gaan wandelen”.

3.Koester authenticiteit (me)
Het mooiste wat je kan worden is jezelf. Een uitspraak die we tegen komen onder andere in de mindfulness. Het grappig is dat we allemaal als onszelf worden geboren. Door invloeden van buitenaf raken we, mogelijk, verder van ons zelf verwijderd. Een van die invloeden kunnen je ouders zijn. Wanneer je als ouder teveel richting geeft aan het pad welke je kind zou moeten bewandelen is de kans groot dat hij de weg soms even kwijtraakt. Ieder individu is uniek, zo ook jou kind. Natuurlijk herken je eigenschappen die jij vroeger ook bezat. En zie je mogelijk een reactie op iets waarbij je bedenkt; ‘Goh, zo zou ik of mijn partner ook reageren’. Toch groeit hij waarschijnlijk op in een ander omgeving. Mogelijk wel dezelfde stad of dorp maar met andere mensen om zich heen. Dit maakt dat hij zich anders zal ontwikkelen tot ook een mooi persoon. Dit persoon hoeft dan niet op jou te lijken en ook niet op je partner maar mag gezien worden als jullie kind met zijn eigen identiteit. Koester dit want dit is prachtig.

Een klein voorbeeld:

Jou zoon is erg creatief en staat graag in de belangstelling. Een studie acteren heeft hij eigenlijk niet nodig om een succesvolle acteur te worden. Maar er is thuis een groot boerenbedrijf wat jij, als sterke ouder, groot hebt weten te maken.
De belangstelling in het boerenleven is er bij jullie zoon ook. En omdat hij vertrouwd is in deze omgeving kiest hij zelf om in jou voetsporen te treden. Een prima ontwikkeling.

Maar het kan ook zijn dat de belangstelling in het acteren groeit en hij zich dolgraag ontwikkelt als acteur. Zodra jij zijn pad gaat vormen en hem het acteren uit zijn hoofd praat is de kans groot dat hij loyaal aan je is. Met als gevolg dat het enige moment waarop je zoon kijkcijfers scoort, het moment is wanneer hij te zien is in het programma ‘boer zoekt vrouw’. Terwijl jullie lieve zoon als acteur naar alle waarschijnlijkheid de vrouwen voor het uitkiezen zou hebben gehad.

Geef de ruimte, aan je kind, om zijn eigen pad te bewandelen. Je zult zien dat hij dan ontwikkeld als een mooi mens. Misschien dicht bij jou misschien ver van je af maar koester wie hij is. Dit gaat zeker minder discussies opleveren en bergen meer gezelligheid.

 

 

 

 

Share this...
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on Facebook
Facebook
0Email this to someone
email

2 gedachten over “3 opvoedtips voor meer gezelligheid

 1. Sas, wat een super leuke en gezellige site is het toch geworden! Ik geniet bij het lezen van je berichten en er zitten ook goede lessen in, die me weer even wat bewuster maken op een aantal fronten. Dank je!
  XX Melissa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *