Waarom zijn we soms minder ‘happy’ terwijl we juist alles hebben wat ons hartje begeert?

Waarom zijn we soms minder ‘happy’ terwijl we juist alles hebben wat ons hartje begeert?

In deze ‘customized’ maatschappij vinden we op google precies dát wat we nodig hebben om ‘happy’ te worden. Toch is er helaas ook zoveel onvrede en stress te bespeuren in ons land. Doen we dan niet genoeg ons best? Of zijn we juist te driftig op zoek? Of is ons gebrek aan happiness te wijten aan de ander of aan ‘het systeem’ waarin we leven?

Niks is, wat mij betreft, zo boeiend als de mens. We zijn allemaal unieke individuen die samen het leven tot iets moois kunnen maken. Hier zijn we dan ook allemaal heel hard mee bezig. We zoeken plekken op waar het ‘van horen zeggen’ heel fijn is om te zijn. We maken overal foto’s van als herinnering aan dat ene mooie moment. En we werken heel hard om onszelf er bij te laten horen. Toch gonst er met regelmaat een bericht voorbij wat gaat over schaarste en een niet happy gevoel. En komt het woord ‘burn-out’ regelmatig terug in de gesprekken die we voeren. Dat is toch niet gezellig?

Op zoek naar het antwoord op de vraag waarom we in deze welvarende maatschappij zoveel onvrede voelen zouden de volgende twee bronnen je kunnen helpen.

  1. Best speech ever ‘  Simon Sinek on Millennials in the Workplace | SO INSPIRING!
  2. Wikipedia: ‘Definition of happiness: happiness is a fuzzy concept’.

Simon Sinek vindt de oorzaak van deze onvrede in vier elementen:

  1. Je opvoeding
  2. Technologie
  3. Geduld en
  4. Het milieu waarin we momenteel leven.

We denken, omdat ons dit ooit zo verteld is, dat het geluk ons vanzelf komt aanwaaien. Maar we vergeten dat het soms gewoon hard werken is om geluk te mogen ervaren. We gaan niet altijd even beheerst om met onze telefoon. We vergeten het echte contact met elkaar te maken. Dit doordat de telefoon veelal de meeste aandacht van ons opeist.

Waar is de echte aandacht voor elkaar?

En de maatschappij waarin we leven kenmerkt zich door het najagen van geld. Terwijl iedereen toch bekend is met de uitspraak ‘geld maakt niet gelukkig’. Alles is met een druk op de knop vindbaar. Een oplossing voor al je problemen word je in een paar seconden aangereikt.

  • Hoe haal ik een vlek uit mijn trui? – “klik, klik” en de gouden tip is daar.
  • Hoe gaat mijn gras beter groeien? – “klik, klik” en jij kan er voor zorgen dat jouw gras groener wordt dan dat van de buurman.
  • Hoe word ik gelukkig – “klik, klik” en we vinden 100.000 tips om gelukkig te worden. Maar een echt ‘happy’ gevoel krijg je niet door dit “klik, klik” systeem.

Een ‘happy’ gevoel vraagt om geduld en vertrouwen. Vertrouwen in het volgende feit: “Soms zit het mee en soms zit het tegen” .En zit het even tegen, geef het dan de ruimte, na een bepaalde tijd komt het allemaal wel weer goed.

Happiness, vind je dus niet onder een knopje of tijdens je jacht naar geld. En het komt je ook niet vanzelf aangewaaid. Alhoewel, wanneer je kleine gezellige momentjes kent samen met je ‘echte’ vrienden. Vrienden die je kunt vertrouwen en waar je graag met al je aandacht naar luistert zou je wel eens een ‘happy’ momentje kunnen ervaren.

Maar goed, wat is dan precies een ‘gezellig momentje’?

Tja, dat is voor iedereen anders, omdat geen enkel mens hetzelfde is.
Dus wat mij betreft is dat voor nu nog even een ‘fuzzy concept’.

Share this...
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on Facebook
Facebook
0Email this to someone
email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *